Ülkemizde bir moda olan “xxx ülkesinin mallarını boykot” kampanyasına ben de Google boykotu ile katılmayı düşünüyorum. Sebebi ise artık dev bir online çöplük olan google ın tamamen yanlış ve saçma arama sonuçları vermesi. Konuyu biraz daha geriden ele alarak yazayım. İnternetin ülkemizde hızla yayıldığı 1996 ve 2000 yılları sürecinde çoğu insanımız yahoo yu bilirdi. Internet demek yahoo demekti ve girip orda ne konuda bilgi edinmek isterseniz yazardınız. Zaten başka şekilde link yazarak bir siteye gitmek imkansız gibiydi çoğu kişinin gözünde. Hatta bu kavrama çoğu kişi oldukça yabancıydı. Ancak yahoo kısa süre içinde hızla şişmeye başladı. Ana sayfa, yüzlerce linkin olduğu, haberlerin, maillerin magazinin olduğu, kocaman bir karamaşaydı artık. Tam da bu sıralarda google projesinden bahsedilmeye başlandı. Sayfayı ilk gördüğümde ben de büyülenmiştim. Sadece bir “text-box” ve “search” butonu. İşte budur demiştim.
2009 yılının ilk çeyreğine kadar büyük bir google fanatiği olarak hemen her hizmetinden sonuna kadar yararlanıp ne kadar güzel işler çıkardığını her ortamda dile getiriyordum. Aslında beni rahatsız eden arama algoritmasındaki sorunlar hiç de yeni sorunlar değildi ancak biraz da google a yönelik pozitif önyargımdan dolayı görmezden geliyordum ve google’ın bu hataları zamanla düzelteceğini düşünüyordum. 2007 den beri sorunlar artarak sürmekteydi. Ben ise gereksiz arama sonuçlarındaki sitelerin google tarafından yasaklanacağını ve arama kalitemizin sürekli artacağını bekliyordum. Oysa zamanla tam tersi oldu ve son ekonomik krizin de etkisi ile google para hırsına yenik düştü. Çünkü boş içerikli sahtekar siteler google reklamlarına ciddi paralar ödüyorlardı, oysa bilgi içeren doğru düzgün sitelerin çoğu gönüllü amatörlerin kurdugu sitelerdi ve reklam içermiyorlardı. Google’ın bu sitelerin hit almasından hiçbir karı olmayacaktı. Dolayısıyla bizzat kendi açıklaması olan “spam siteleri yasaklayacağız” önermesi tam bir hüsranla sonuçlandı. Google artık “spam içerik” ve “duplicate content”e sahip sahte sitelerle dolu sonuçlar getiren dev bir online çöplüğe dönüştü. Eğer ciddi bir konuda araştırma yapıyorsanız bununla ilgili en doğru içeriğe sahip siteyi nerden bulursunuz tam olarak bilemiyorum ancak kesin bildiğim bir şey var ki o da google’dan asla bulamayacağınızdır. İlk 10 veya 100 sonuç için söylemiyorum bunu. Hiçbir sonucunda size özgün ve güzel bilgiyi google sunmayacaktır.
Bir zamanlar yahoo’nun tahtını kimsenin sarsamayağına inananlar google ın yaptıklarına hayretle bakmıştı bu şekilde devam eden google’ın altı aylık ömrü vardır. Online dünyada insanlar hiçbir ürünle veya hizmetle gönül bağı kurmaz. Mahallesinin bakkalına bağlı olduğu gibi bağlı değildir bunlara. Daha iyi hizmeti gördüğü anda eski alışkanlıklarını bir saniyede değiştirir ve bir daha da dönüp bakmaz. Google da bir anda eski bir anı olarak ara sıra nostaljik aramalar ve mail hizmeti için kullanılır. İnternetteki webmaster forumlarına bir göz atarsanız bir çok kullanıcının ve web programcısının “google neden artık sitemi indekslemiyor”, “sitemin ratingleri hızla düştü”, “google ın sonuçları tam bir rezalet”, “google da hit kaybı”, “sitemiz google da çıkmıyor” gibi yüzlerce şikayeti olduğunu görebilrsiniz. Google algoritmalarını en kısa sürede düzeltmedikçe google yerine alternatifleri öncelikli olarak kullanmaya çalışacağım ancak ne yazık ki büyük firmalardan biri çıkıp da adam gibi bir arama sitesi yapmıyor. Eğer arama motoru yapma niyetinde olanınız varsa tam zamanı diyorum.
hocam tamamiyle katılıyorum, google’da saçmasapan siteler çıkıyor diye bilgisayarımıza bir sürü istenmeyen içerik yükleniyor, açılış sayfalarımız saçmasapan siteler oluyor ve düzelmiyor. tavsiye edebileceğiniz başka arama sayfası varsa kullanalım. belki de siz oluşturursunuz biz de nasipleniriz.
maalesef çok üzücü bir durum… google search ile kendinize özel arama motoru yapabilirsiniz, bu şekilde sadece belirli bir alanda veya sizin istediğiniz sitelerin içinde aramalar yapabilirsiniz ancak tabiki esas önemli kısım google anasayfasındaki arama sonuçları 🙁
Bir zamanlar icq vardı bir anda silinip gitti neredeyse hiç Türk kullanıcısı kalmadı google’da öyle olacak gibi. Eskiden 56k bağlantı varken örneğin bir mp3 bulmak 1-2 dk indirmek 15 dk sürerdi. Şimdi ise bulmak 15 dk indirmek 1-2 dk sürüyor.
Kendi adımı -Aynı ad ve soyada sahip benden başka kimse yok- yazınca bile o kadar absürt siteler çıkıyor ki. Kendi sitem bile ilk sayfada zor gözüküyor.
Pek çok arama motoru var ve ne yazık ki onlara da web masterlar şu adresi ekle diye gönderdiği zaman onlarda çöp yığını haline geliyor yada gelecekler…
Yeni nesil Google’ye/a alışmış durumda sanırım… En azından ben; diğer arama motorları gözüme çok yabancı geliyorlar. Ne kadar da yanlış sonuçlar verebilse de, bence diğerlerine oranla daha net sonuçlar veriyor.
Makalenin üzerinden 10 yıl geçmiş, yorumlarına o dönem açısından katılmakla birlikte süreye ilişkin öngörünün tutmadığını görüyoruz. Google dijital dünyadaki hükümranlığını çok iyi kullandı, kullanıcıların verileriyle neredeyse alternatifi olmayan bir ekosistem kurdu. Bu kadar büyük bir organizmanın daha ne kadar büyüyeceğini, hayatımızın bundan sonraki dönemini nasıl ve ne kadar değiştireceğini merak ediyorum.
Google hala spam içerikler konusunda sorunlu ancak 2009’a göre çok ciddi yol katetti. Özellikle rekabet alanına Yandex’in girmesi ve Google’ın da büyük veriye sahip olmanın ve onu iyi yorumlamanın önemini anlamasıyla birlikte bugünkü haline geldi. Şu anda arama motoru olmanın çok ötesinde bir yapıda. Arama motoru olaraksa algoritmaları en iyilerinden biri. Eğer ısrarla addwords’ü odağına alıp içeriğin önemini anlamasaydı şu anda bu durumda olamayacaktı. Bu arada Google ne kadar dev olursa olsun, tüm sermayesi veri ve müşteri bilinirliği. İyi bir alternatifin karşısında kötü politikalarla çok hızla düşebilir. Dijital dünyada hataya yer yok.