Microsoft’un Berbat Online Hizmetleri ve Bulut Depolama Hakkında

Sözde dünyanın en büyük ve en köklü yazılım şirketlerinden olan Microsoft ile yaşadığım bir deneyimi ibret olsun diye paylaşmak istiyorum. Neden mi? Önce çıkardığım dersleri yazarsam daha iyi anlaşılacaktır:

  1. Cloud servisler güvenilmezdir ve sadece başka çareniz yoksa tercih edin.
  2. Cloud yedek alanları tamamen güvensizdir ve erişim kolaylığı dışında asla tercih edilmemelidir.
  3. Cloud depolama alanında tuttuğunuz her verinin (1 bit bile eksik olmadan) mutlaka bir yedeğini fiziksel olarak bir diskte tutunuz.

Bu aşamaya nasıl geldim? Her şey kendime ait bir outllok.com uzantılı mail hesabım üzerinden Microsoft’un online hizmetlerinden yararlanmam ile başladı. Kişisel bilgisayarımda kullanmak istediğim Office 365’i lisanslı olarak 1 yıllık satın almak karşılığında Microsoft’un sunduğu 1TB’lık cloud alanını da etkin olarak kullanmaya başladım. Açıkçası fiyat/performans olarak çok iyi bir tercihti ama bu noktada yine atalarımıza hak verdim. “Ucuz etin tiridi olmaz”mış.

Kişisel olarak çektiğim fotoğraflarımı, videolarımı derken günlük çalışma dokümanlarımı, iş yeri bilgisayarımın yedeklerini vs tamamen bu alanda da yedeklemeye başladım. Günlük çalışma notlarımı tuttuğum ve oldukça aktif kullandığım OneNote uygulamasını ise tüm cihazlarımdan rahatlıkla takip edebilmek için tamamen online kullandım. Yine de gelenekçi bir bilgisayar kullanıcısı olarak bulut depolamaya temkinli yaklaştım. Tüm verilerimin (OneNote hariç) birebir yedeğini başka bir diskte de ayrıca tuttum.

Yine her zamanki gibi, kendi çektiğim yaklaşık 800 adet fotoğrafımı OneDrive alanıma yüklemesini başlattım ve günlük işlerimi yapmaya devam ettim. İşlem bittikten 1-2 saat sonra hesabıma giriş yapıp kontrol etmek istediğimde çok ilginç bir uyarıyla karşılaştım. Karşıma çıkan uyarı mesajı resimdeki gibi. Yani diyor ki; Hesabınız geçici olarak durdurulmuştur. Birisi sizin mail hesabınızı kullanarak birçok spam mesaj atmış olabilir ya da (burası ilginç) Microsoft lisans sözleşmesini ihlal edecek herhangi başka bir şey yapmış olabilir! (Yani gerekçenin ne olduğu belli değil ve somut bir veriye dayanmıyor.) Benim buradaki tahminim, Microsoft’un firewall ayarlarının ard arda yüklenen çok sayıda veriyi saldırı gibi algılamış olması ki bu bile başlı başına büyük bir sorun.

Bu noktada tecrübeli bir kullanıcı olarak hesap güvenliğim hakkında bilgi vereyim. Farklı şirketlerin (Google, yahoo, kişisel mail vb.) mail hesaplarını kullanıyorum ve 20 yıllık bilgisayar kullanım geçmişimde ne şifrem çalındı ne de kuralları ihlal edecek herhangi bir aktivitem oldu. Mail şifrelerimi başka hiçbir forum/uygulama vb girişi için kullanmam ve 6 ay veya 1yıl içinde değiştiririm. Mail hesaplarım içinden de en özenli kullandığım takdir edersiniz ki Outlook mail hesabımdı. 

Önce bunun çok da ciddi olmayan bir uyarı olduğunu düşünüp mesajın altında belirtildiği gibi güvenlik birimi ile iletişime geçip, çıkan formu doldurup kısaca konuyu anlattım. Hemen hesabımın açılabileceğini düşündüm. Nasılsa telefonum bu hesaba tanımlıydı ve alternatif bir güvenlik mail adresi de tanımlıydı. Uzun süre (48 saat) geçmesine rağmen herhangi bir yanıt gelmeyince tekrar bir form doldurdum ve artık kullanamadığım cloud hesabım nedeniyle artan mağduriyetimin giderilmesi için Microsoft Türkiye’yi telefonla arayıp bir muhattap bulmak istedim. Çok zor da olsa birine ulaşıp derdimi anlatabildim. O da beni online chat yaparak çözüm aradığınız canlı yardım hattına yönlendirdi. Onlara da durumu anlattım ve aldığım yanıt sadece çözümsüzlüktü. Güvenlik ekibi dışında kimse size yardımcı olamaz. Onları bekleyin dendi. Bende beklemeye deam ediyorum. Yazıyı yazdığım tarihte, hesabım geçici olarak kapatılalı 1 haftayı doldurmuştu ve olumlu veya olumsuz herhangi bir yanıt alamıyorum. Microsoft gibi bir kuruluştan parayla satın aldığım Online ve 7/24 kesintisiz sağlanması gereken bir hizmeti 1 haftadır alamıyorum ve ne bir muhattap var ne de bir yanıt.

Benim bu süreçten çıkardığım en büyük ders, başta da belirttiğim gibi, Cloud servislere ve hizmetlere asla ve asla güvenilmeyeceğidir. Microsoft bunu yapıyorsa diğerlerinin yapması gayet normaldir. Saçma sapan bir yanlış firewall tanımı ile ücretli/ücretsiz aldığınız hizmetin anında silinebileceğini ve oldukça çaresiz ve çözümsüz kalınabileceğini görmüş oldum.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.